És necessari que el raspall estigui en bones condicions i no sigui massa vell. Per raspallar la part externa de les dents, hem d’inclinar 45º el raspall respecte a la dent i intentar que les puntes del raspall també toquin la geniva, lleument per no produir sagnat. En aquesta posició és necessari fer un petit moviment vibratori i circular.
No han de fer-se grans desplaçaments amb el raspall. D’aquesta manera aconseguim eliminar la placa i les restes alimentàries que hi ha a la part externa de la dent, a més a més s’aconsegueix netejar el límit de la geniva.
Es pot començar per les dents superiors i després passar als inferiors. És molt important començar a netejar l’última dent d’un costat i anar passant una per una fins a arribar a l’última dent de l’altre costat. Així ens assegurarem de no deixar-nos cap dent sense raspallar.
Per netejar les parts internes de les dents anteriors és molt útil agafar el raspall verticalment i fer moviments cap amunt i a baix. També és necessari raspallar la llengua per deixar-la ben neta. És importantíssim mantenir el límit de la geniva amb la dent molt neta per evitar la gingivitis i les malalties periodontals.
També es recomanable realitzar una vegada al dia una neteja amb fil dental per tal d’eliminar les restes d’aliments i bactèries entre les dents, així com utilitzar pasta de dents amb fluor o col•lutoris de fluor, per tal de fortificar l’esmalt de les dents i protegir-los de possibles càries.