Una de les vitamines més importants que actua en la prevenció de les malalties buco-dentals és la vitamina D. Recentment, en molts estudis d’investigació s’han descobert elevades propietats beneficioses d’aquesta vitamina enfront diverses malalties. Una d’aquestes propietats és que evita l’aparició de periodontitis, i per tant, la pèrdua de peces dentals.
Gràcies a la vitamina D el nostre cos absorbeix el calci dels aliments, fent més forts els ossos i les dents, evitant l’aparició de raquitisme, osteoporosis, càlculs renals i periodontitis.
On podem trobar la vitamina D? Doncs, avui dia, existeix un dèficit poblacional d’aquesta vitamina sobretot en zones i èpoques de l’any on hi ha poca il•luminació solar, com l’hivern. De forma natural, es troba en escassos aliments i en baixes quantitats com en el peix blau, olis de peix, fetge, ous, formatges greixosos i llet sencera. La recomanació és que s’ingereixin aliments enriquits en aquesta vitamina, ja sigui llet enriquida amb calci i vitamina D, cereals, begudes de soja enriquides, iogurts, etc i prendre el sol uns 10 -15 minuts al dia.
En alguns grups de risc, com embarassades, nadons, gent gran i dones en menopausa seria necessària la suplementació d’aquesta vitamina sota la prescripció d’un facultatiu i estudiant cada cas per evitar les malalties mencionades anteriorment.